Tłusty Czwartek już za nami, przed – ostatnie dni karnawału, Środa Popielcowa, dni postu i kolejne święta. To dzień, w którym – z założenia-powinniśmy się objadać i nie liczyć kalorii.
Skąd się wziął? Geneza tłustego czwartku sięga starożytności, kiedy to świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Pączki były znane w starożytnym Rzymie i spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Jednak początkowo nie były one przygotowywane na słodko.
W Polsce zwyczaj jedzenia pączków, zwanych wówczas pampuchami, zadomowił się na stałe w XVII w., głównie w miastach i dworach. Na wsiach tłusty czwartek zaczęto obchodzić pod koniec XIX w. Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło.
Jak wyglądał ten dzień w naszych domach? Przekonacie, zaglądając na zdjęcia, które na prośbę SU przesłali nam nasi uczniowie.