Uczniowie klasy I C biorą udział w programie edukacyjnym „Od uprawy do potrawy” , który promuje zdrowy sposób odżywiania się. Dzieci zostały zaproszone do Tesco, gdzie brały udział w zajęciach.
Wędrowaliśmy do stoiska warzywno-owocowego, gdzie wykazywaliśmy się znajomością warzyw i owoców, poznawaliśmy różne gatunki m.in. sałaty, kapusty, wąchaliśmy świeże zioła, zastanawialiśmy się, do jakiej potrawy pasują. Potem podzieliliśmy się na grupy i liczyliśmy ile składników jest w naszym ulubionym jogurcie. Rekordzista miał ich aż 12. W piekarni obserwowaliśmy przygotowanie chleba, ustaliliśmy, z ilu składników powinien składać się zdrowy chleb oraz obejrzeliśmy olbrzymi piec do wypieku. Udało nam się też porządnie zmarznąć w chłodniach, gdzie stała temperatura to -21 stopni.
Dużo emocji dostarczyło przygotowanie zdrowego śniadania z naturalnego jogurtu, owoców, orzechów i migdałów oraz pieczywa chrupkiego. Każdy uczestnik dostał na pożegnanie książeczkę edukacyjną nt. zdrowych produktów oraz zdrowego stylu odżywiania się.
Wycieczkę zorganizowała wychowawczyni – p. Anna Ambroszkiewicz