WIEM, ŻE ZDROWO JEM!

148

Uczniowie klasy 2c wzięli udział w kolejnych warsztatach  pod hasłem „Od uprawy do potrawy”, które organizuje świdnickie Tesco.

Najpierw dzieci przywitały się z klientami przez megafon i zaprosiły do zakupów. Potem zwiedzały działy z warzywami i owocami, ziołami, nabiałem i pieczywem. Dyskutowały o wartościach odżywczych produktów, liczyły ilość składników w jogurtach. Uzasadniały, dlaczego należy spożywać określone pokarmy. Wielką atrakcją było skanowanie produktów w kasie oraz wizyta na zapleczu, gdzie  na chwilę mogliśmy zapomnieć o upale w chłodni i mroźni, w której temperatura wynosi -25 stopni. Uczniowie wspólnie przygotowali zdrowe drugie śniadanie, na które złożyły się twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, przegryzany świeżymi ogórkami i papryką. A na deser czekały różne gatunki orzechów, żurawina i rodzynki.

Wycieczkę przygotowała p. A. Ambroszkiewicz, pomagała p. M. Kiszecka-Decowska.