PODPŁOMYKI WYPIEKAMY, RADOŚĆ Z TEGO MAMY

190

Radość i uśmiech towarzyszyły uczniom klasy 3 C, którzy wybrali się do Zagrody Kraszowice na zajęcia edukacyjne pod hasłem „Od ziarenka do bochenka”.

Pierwszą atrakcją była podróż miejskim autobusem. Na miejscu rozpoczęliśmy wizytę od zwiedzania zagród z wiejskimi zwierzętami- kaczkami, kurami, królikami, kozami i owcami. Dzieci wysłuchały ciekawostek związanych z hodowlą i zwyczajami podopiecznych, miały możliwość karmienia ich i głaskania.

Następnie udały się na zajęcia, w trakcie których wysłuchały informacji o ginących zawodach, odgadywały ich nazwy, poznawały nazwy i przeznaczenie dawnych przedmiotów używanych w gospodarstwie oraz omawiały cykl produkcyjny chleba.

I wreszcie przyszła najważniejsza chwila- na malutkich stolnicach każdy formował z kawałka ciasta chlebowego swój podpłomyk. W oczekiwaniu na upieczenie zajęliśmy się grami i zabawami na świeżym powietrzu. Najwięcej emocji wzbudziły rzuty podkową do celu, skoki w workach i przeciąganie liny.

A na koniec to, co najlepsze i najsmaczniejsze – zajadanie własnego podpłomyka.