CUKROWNIA ? WOW!

377

10 grudnia 2019 r. zapamiętamy nie tylko jako dzień wręczenia nagrody polskiej noblistce pani Oldze Tokarczuk, ale także jako dzień , kiedy swoje drzwi otworzyła przed Zalogowanymi firma Südzucker Polska S.A. mieszcząca się w Pszennie.

Dzisiejsza fabryka powstała 171 lat temu i od tej pory produkowany jest tam cukier. Zobaczyliśmy cały proces produkcyjny, rozpoczynając nasze spotkanie na placu buraka cukrowego. Podążając za linią technologiczną zobaczyliśmy proces oczyszczania roślin, odrzucania kamieni oraz innych ciekawych znalezisk, w tym  niewypałów z II wojny światowej. Sprawdziliśmy czym różni się surówka buraczana od wytłoków, posmakowaliśmy ciepłej melasy oraz zobaczyliśmy magazyn, w którym szykowane są tonowe przesyłki. Zobaczyliśmy „Baśkę” zasilającą fabrykę niezmiennie od 1932 roku. Wow! Byliśmy na dole i na górze- komin cukrowni mierzy 86 metrów,  tam gdzie zimno (plac przed zakładem) i gdzie panowały naprawdę tropikalne temperatury ( przy kolosalnych silosach, w których podgrzewana melasa krystalizuje się), przed laboratorium  (tam wchodzić nie można) i oczyszczalnią ścieków (wirówka wody, buraków i wszystkiego co jest w ziemi) … Niesamowite wrażenia.

 „Siejemy, produkujemy i sprzedajemy z pasją” to nasza misja, która jest zgodna z wyznaczonymi priorytetami. Realizujemy ją w oparciu o najwyższe kompetencje oraz rzetelność pracowników i plantatorów, trwałe relacje z klientami oraz działalność w harmonii ze środowiskiem naturalnym. Czytamy na stronie Südzucker Polska S.A.

Tam tak naprawdę jest.